BLOG

Basınç Kulağa Bela: Uçuşta Kulağınızın Basınçtan Daha Az Etkilenmesi İçin Yapabilecekleriniz

27 Mar 2024 • 5163 Görüntüleme

uçak basıncında kulaklar

Bazen tatil, bazen iş için düşüyorsunuz uzun uzun yollara. Nereye giderseniz gidin, en konforlu ve kısa yolculuk sunan ulaşım aracı ise uçaklar. Bizce de mesafeleri kısaltan uçaklar iyi ki varlar. Hem zaten bulutların üzerinde uçmanın keyfini çok az şey veriyor, bunu tartışmayalım. Yine de uçak yolculuklarından çekinmeniz için bir sebep var: Basınç. Uçak yolculuklarında basınç, özellikle kulağa bela. Peki, uçakta basıncın etkileri nasıl azaltılır, uçakta kulak tıkanması neden oluşur? Hepsini teker teker, sizin için yazdık! Bu arada “Benim basınç dışında, başımda bir de uçak korkusu belası var.” diyenleri şu yazıya da alalım.

Uçakta Kulak Tıkanmasının Nedeni Nedir?

uçakta kulak tıkanması

Uçak yolculuklarını kimileri için kabusa çeviren bir durum kulak tıkanıklığı ve uçakta kulak ağrısı. Peki, uçakta kulak neden tıkanır? Aslında cevabı oldukça basit; basınç! Uçak iniş halindeyken basınç hızla azalır ve bu orta kulağınızdaki basıncın da düşmesine neden olur. Hızla düşen basınç sırasında kulak zarı içe doğru çekilir. Bu durum, kulağın tıkanmasına neden olabilir. Burun ve boğazı, orta kulağa bağlayan bir boru olan östaki borusu görevini tamamıyla yerine getiriyorsa basınç dengelenebilir.

Gribal enfeksiyon, alerji, östaki borunuzda bir tıkanıklık veya tembellik gibi hastalıklara aldırmayıp yine de uçak yolculuğuna çıktıysanız oluşan tıkanmanın yanında şiddetli ağrılar da görülebilir. İyi de basınçtan kulak tıkanması nasıl geçer? Bu şiddetli ağrıları dindirmek için kolayca uygulayabileceğiniz, şifa olacak, bal olacak yöntemler nelerdir?

Kulaklarınızı Korumak İçin Neler Yapabilirsiniz?

uçak basıncan kulak korumak

Uçakta kulak ağrılarını en aza indirmek ve daha rahat bir uçuş deneyimi yaşamak için uygulamanız gereken birkaç madde var. Siz de bunları uygulayarak “Oh be!” diyebilirsiniz.

Öncelikle şiddetli ağrılarla başa çıkmak zorunda kalıyorsanız tabii ki bir kulak-burun-boğaz uzmanına görünmelisiniz. Örneğin alerjik bir durum buna neden olabilir. Bu durumu kontrol altına almak için doktorunuz, mesleğinin verdiği güce dayanarak size uygun tedaviyi sunacaktır.

Uçakta burun tıkanıklığı, kulağınızın basınç dengesini sağlayabilmesi için büyük bir engel. Bu nedenle uçak kalkışından ve inişinden yaklaşık yarım saat önce burun açıcı sprey kullanabilirsiniz.

Östaki borusunun basınç değişiminde kulağınızı dengede tutmak için çok önemli olduğunu söylemiştik. Ee, işleyen demir de ışıldar. Östaki borunuzu çalıştırmak için yapacağınız basit uygulamalar, daha rahat bir yolculuğun anahtarını size sunabilir. Yolculuk öncesinde ve sırasında bol su tüketimi, sakız çiğnemek, şeker emmek ya da esnemek östaki borusuna görevini hatırlatacak hareketler. Bunun dışında “Valsalva Manevrası” adı verilen uygulama da basınç sırasında içe doğru çekilen kulak zarınızı dışarı itmenize ve dolayısıyla rahatlamanıza olanak verecek bir hareket.

Valsalva manevrası nedir, nasıl yapılır, hemen açıklayalım. Uçak iniş halindeyken ufak bir nefes alıyorsunuz. Ardından burnunuzu da ağzınızı da kapıyor ve bu havayı genzinize doğru itiyorsunuz. İşte bu kadar!

Kulak ağrılarını engellemeye yardımcı olacak bir diğer şey ise uçak içi kulak tıkaçları. Bu tıkaçlar sayesinde kulağınıza hava girişi azalıyor ve doğal olarak basıncın etkisi de en aza iniyor. Uçakta kulak tıkacı kullanmak istiyorsanız, bu özel ürünlere eczanelerden ulaşabilirsiniz.

Artık keyifli bir uçuş olacağı kesin! Peki ya havalimanı transferi? Hiç merak etmeyin, Bitransfer’le her zaman keyifli! Nerede buluşuyoruz?

ABONE LİSTEMİZE KATILIN

Tüm indirim ve kampanyalardan anında haberdar olun.